Zdravilne Rastline

Aromaterapija in eterična olja

Aromaterapija in eterična olja

Eterična olja se zaradi širokega spektra delovanja uporabljajo na mnogih področjih. Znano je, da blagodejno delujejo na človekovo fizično in psihično počutje. Nekatera olja imajo tudi dokazane zdravilne učinke zato jih veliko uporabljajo kozmetičnih pripravkih, medicini, aromaterapiji itd.

Preberi cel opis


AROMATERAPIJA IN ETERIČNA OLJA 
Ang: Aromatherapy and Essential oilsOSNOVNE ZNAČILNOSTI ETERIČNIH OLJ


Eterično oljeEterična olja so visoko koncentrirane substance (izvlečki) iz določenih rastlin in predstavljajo esenco oziroma dušo rastline. Olja se v zelo majhnih količinah zbirajo v posebnih žlezah ali mešičkih, ki se nahajajo v vlaknih aromatičnih rastlin. Dišeča struktura olja se začne proizvajati v kloroplazmi listov rastline. Tam se združijo z glukozo in tvorijo glukocide, ki se transportirajo po drugih delih rastline. Ta olja so hitro hlapljiva, večinoma brezbarvna in predvsem zelo dišeča. Kemijska sestava olj, katera eteričnemu olju daje svojo karakteristiko in učinek je zelo kompleksna in se v rastlini konstantno spreminja. Olja so v osnovi sestavljena iz alkoholov, aldehidov, estrov, ketonov, oksidov, fenolov,laktonov ter monoterpenskih in seskviterpenskih oglijikovodikov. Iz mešanice teh spojin izhajajo vsi blagodejni učinki (protivnetno, pomirjajoče,…), ki jih ima eterično olje na človeka.

Eterična olja se pridobivajo iz najrazličnejših delov rastline, kot so cvetovi (vrtnica), plodovi (brin), listi (čajevec), veje (cimet), smole (mirta), sadne lupine (pomaranča), korenine (ingver), semena (kumina) in trave (limonska trava). Najbolj poznane tehnike pridobivanja so parna destilacija, ekstrakcija (enfloracija) ali stiskanje. Danes se zelo pogosto uporablja postopek parne destilacije, ki jo je vpeljal in izpopolnil naravoslovec Ibn Sena, v Evropi bolj znan kot Avicenna. Parna destilacija je v osnovi že zelo stara metoda, saj so posode za destiliranje uporabljala že ljudstva v Mezopotamiji pred 5000 leti. Postopek poteka tako, da rastline v velikem kotlu segrevajo s paro ter nato hlapne komponente, ki se iz rastline izločijo zbirajo (prekondenzirajo) v drugem kotlu. Eterična olja se začnejo zbirati na površju kot kapljice olja. Povprečno pridobijo s takšnim postopkom iz 100 kilogramov rastlin le približno 3 litre eteričnega olja. Količina le tega se v rastlinah giblje nekje od 0,01 % do 10%. Naprimer cvetovi vrtnice vsebujejo zelo malo eteričnega olja, tako da iz 2000 kg cvetov pridobijo le 1 liter eteričnega olja, temu primerna pa je tudi cena (od 5.000 do 15.000 evrov).


Shema sistema za parno destilacijo:

Eterično olje


Poleg omenjenih metod pa se dandanes pojavljajo tudi nove bolj moderne metode kot je naprimer hidrodifuzija in ekstrakcija s tekočim ogljikovim dioksidom. Hidrodifuzija je v osnovi zelo podobna parni destilaciji in je postala precej razširjena. Za razliko od parne destilacije se tu para ustvari nad rastlinsko maso in se spušča skozi njo navzdol. Prednost je v tem, da je ta postopek precej hitrejši in bolj primeren za vlaknaste materjale, kot je les ali lupina. Olja, ki jih pridobijo s to metodo so boljšega vonja in barve kot olja, ki jih dobijo z ostalimi metodami. Kvaliteta eteričnih olj se po kemični sestavi in vonju lahko razlikuje tudi zaradi zemlje, klime in metode vzgajanja določenih rastlin. To je razlog, da poznamo več kemotipov rastlin. Nekateri kemotipi rastlin se med seboj močno razlikujejo v sestavi, kljub temu, da so v osnovi rastline, ki pripadajo isti družini in imajo enak videz. Naprimer kemijska sestava sivke ne bo enaka, če raste v Dalmaciji na Hvaru ali v gorah francoske Provanse. Tako so si olja iz določenih držav pridobila sloves bolj kvalitetnih olj, kot so na primer bolgarska vrtnica, cejlonski cimet in turška pelargonija.
Veliko eteričnih olj ima različne tipe in kemotipe. Določena kemotipizirana eterična olja se imenujejo popolnoma enako (imajo tudi isto latinsko ime) in se med sabo razlikujejo edino po oznaki CT za katero je navedena prevladujoča sestavina kot naprimer timijan CT timol (lat. Thymus vulgaris) in timijan CT linalol (lat. Thymus vulgaris). Lahko se zgodi, da kemotipizirano eterično olje dobi "priimek" po prevladajučem vonju npr. limonski evkaliptus (lat. Eucalyptus citriodora) ali po regiji od koder izvira kot naprimer citronela CT java (lat. Cymbopogon winterianus).

Eterična olja so lažja od vode, in v vodi netopna, tako da na površini vode plavajo. Topijo v alkoholu, etru in rastlinskih oljih (maščobah). Čeprav jim pravimo olja, po strukturi niso mastna, po gostoti pa se gibljejo od tekočih, do takih podobnih sirupu. Večino eteričnih olj izhlapi, če jih pustimo na zraku. Čisto eterično olje ne pušča nobenih sledi maščobe na podlagi in ne polzi med prsti. Občutljiva so na toploto, svetlobo in zrak. V stiku z njimi lahko spremenijo kemično sestavo in kvaliteto, ki se lahko povsem izniči. Vsako kvalitetno eterično olje mora biti tako pakirano v temno (rjavo) stekleničko.

 

Pri destilaciji rastlin poleg eteričnih olj dobimo tudi hidrolate oz. rožne vode, ki so vodotopne sestavine eteričnega olja. Aromatične snovi v rastlinah vsebujejo v vodi topen in v vodi netopen del. Klasično eterična olja, kot jih poznamo so v vodi netopni del in plavjo na vodi. V vodi topni del pa ni mogoče iz vode izločiti in predstavlja hidrolat. To so pomembne sestavine z izredno širokim spektrom uporabe. Najdemo jih v kozmetičnih pripravkih, v prehrani, ter kot nadomestilo v izdelkih, kjer bi bila eterična olja pregroba ali morda predraga. Najbolj poznan je hirolat vrtnice, ki je zaradi svojih blagodejnih učinkov pogosto v raznih kremah za obraz. Rožno vodo najdemo tudi v prehrani, še posebej v aziji in bližnem vzhodu so poznane sladice, ki jim dodajo hidrolat vrtnice za lepši vonj in okus.

Eterično oljeEterična olja razvrščamo po Piessovi skali z notami. V grobem jih delimo na zgornjo, srednjo in spodnjo noto. V zgornjo noto (1-14 / 100) spadajo olja, ki so zelo rahla in hitro izhlapijo. Popoln vonj se v prostoru zazna takoj in je v tej obliki prisoten nekje 30 minut, po enem dnevu pa ga ni več moč zaznati. Olja v tej skupini so primerna za poživitev in osvežitev ter delujejo stimulativno. Najbolj poznani predstavniki te skupine so olja agrumov, čajevca, evkalipta, bazilike, ingverja in janeža. V srednjo noto (15-60 / 100) spadajo olja, ki zaradi močnejših ogljikovih vezi nekoliko težje izhlapevajo in se tako njihov vonj popolnoma razvije v prostoru šele čez nekaj minut. Njihovo pravo aromo zaznamo šele po nekaj urah, po nekaj dneh pa se vonj že povsem razgubi. Ugodno delujejo predvsem na fizično počutje ljudi. Poznani predstavniki so olja sivke, geranije, rožmarina, brina, ciprese in majarona. V zadnjo spodnjo noto (61-100 / 100) spadajo olja, katerih vonj se v prostoru čuti najdlje, lahko tudi več mesecev. Delujejo blagodejno tako na psihično, kot fizično počutje človeka, predvsem pa so dobra opora pri čustveni nestabilnosti. Poznani predstavniki so olja lesa (sandalovina), smol (benzoin, mira) in tudi močnih vonjev cvetov, kot so vrtnica, jasmin in ylang-ylang.

Če želimo izkoristiti vse pozitivne in blagodejne učinke, ki jih imajo eterična olja na telo moramo biti pri nakupu in uporabi teh previdni in paziti, da uporabljamo 100% naravna eterična olje in ne umetna oziroma sintetična. Umetna olja nimajo nobenih zdravilnih učinkov in so primerna le za odišavljanje prostorov. Kot primer si lahko zapomnimo, da ne obstajajo eterična olja jabolka, jagode, breskve ali kokosa. Prvi pokazatelj ali je olje naravno ali umetno je že cena in pakiranje. Vsa naravna eterična olja so pakirana v temnih stekleničkah in ne v prozornih in plastičnih embalažah. Na trgu je veliko ponarejenih eteričnih olj, zato se je treba pred nakupom vedno pozanimati o njihovi kvaliteti.

 


VPLIV IN DELOVANJE ETERIČNIH OLJ NA ČLOVEKA

Eterična olja so olja, ki jih na različne načine pridobivamo iz različnih delov rastlin. Vsako olje ima svoje lastnosti, ki so za človeka dobrodejne, saj lahko pomirjajo, spodbujajo, razkužujejo, blažijo bolečino, uravnavajo hormone itd. Tako imajo eterična olja razne zdravilne lastnosti: lahko so antiseptiki (evkaliptus, sivka, kamilica, čajevec), naravni antibiotiki (sivka, čajevec), lahko nas pomirjajo (kamilica, sivka), spodbujajo (rožmarin, brin) ali harmonizirajo (geranija), lahko delujejo diuretično (brin, rožmarin) ali veselo (melisa, limona, pomaranča, cipresa)... Eterična olja so izredno koncentrirana, zato jih uporabljamo le v majhnih količinah. Na kratko lahko rečemo, da eterična olja pozitivno delujejo na naše psihično in fizično počutje.

Eterična olja delujejo na nas preko dihalnega sistema in preko kože. Preko dihalnega sistema jih vdihnemo skozi nos ali usta, nato pa preko pljuč prehajajo hlapi eteričnega olja v telo in do živčnega sistema, ki preko občutkov (pomirjanje, poživljanje, obuditev spominov preko vonja, ...) delujejo na naše razpoloženje. Ker so eterična olja vsa antiseptična, delujejo na vse dihalne poti. Zelo koristne so inhalacije, predvsem pri prehladih in težavah z dihalnim sistemom. Preko kože eterična olja prodrejo skozi znojnice in lojnice in tako preko limfnega sistema nato preidejo v naš krvni obtok, kjer krožijo v vse predele našega telesa. Olja se preko kože hitro vpijajo, ker raztapljajo maščobo (sebum). Čas popolnega vpijanja traja med 20 do 70 minut. V stiku s kožo imajo eterična olja možnost aktivirati kapilare in obnoviti povrhnjico. Ko se eterična olja vpijejo v kožo, delujejo na tvorbo novih celic, ki so bolj močne ter odstranjujejo stare celice. Proces staranja se prične delno tudi zaradi tega, ker se nove celice ne obnavljajo dovolj hitro in ne morejo odstraniti starih. Znano je. da eterična olja pomagajo podkožnim vlaknom, da se hitro obnavljajo. V telesu na nas vplivajo tako, da učinkujejo na naše metabolne procese, torej da pospešujejo izločanje odvečnih tekočin in toksinov, pospešujejo prekrvavitev, delujejo na živčne centre in blagodejno delujejo na kožo in druga tkiva.. Telo zapustijo šele po približno dveh dneh.AROMATERAPIJA

AromaterapijaAromaterapija je umetnost zdravljenja, ki si pomaga z eteričnimi olji in že stoletja pomaga odpravljati najrazličnejše težave iz človeškega vsakdana. Pomaga ne samo z blagodejnimi učinki na telo, ampak predstavlja tudi razvajanje, saj deluje tudi na počutje in razpoloženje. Vonji eteričnih olj delujejo neposredno na podzavest in na ta način blagodejno vplivajo na človeka. Eterična olja na naraven način in brez škodljivih stranskih učinkov aktivirajo našega "notranjega zdravilca", obnovijo vitalnost, okrepijo imunski sistem ter tako pomagajo pri učinkovitem zdravljenju najrazličnejših bolezni in težav.

Vpliv eteričnih olj na fizično in psihično počutje ljudi je obširno raziskoval francoski kemik Rene-Maurice Gateffosse, ki je tudi prvi vpeljal termin aromaterapija. Zdravilno moč eteričnih olj je odkril po naključju, ko mu je v laboratoriju zagorel del roke in si jo je pogasli kar z eteričnim oljem sivke, ki je bila takrat edina tekočina v bližini. Opazil je, da so se opekline izredno hitro pozdravile brez kakršnihkoli hujših posledic. Svoje nadaljne življenje je posvetil raziskovanju eteričnih olj in svoja odkritja opisal tudi v knjigi. Že med prvo svetovno vojno je na ranjenih vojakih poizkušal razne obkladke, inhaliranja ter druga apliciranja in prišel do pomembnih rezultatov, ki so kazali, da imajo eterična olja veliko zdravilnih učinkov. Njegova raziskovanja je kasneje nadaljeval Jean Valnet, ki je v drugi svetovni vojni z eteričnimi olji zdravil gengreno.

 


UPORABA ETERIČNIH OLJ V PRAKSI

Zaradi širokega spektra delovanja se eterična olja uporabljajo na mnogih področjih. Najpogosteje jih najdemo v kozmetiki, aromaterapiji, parfumeriji, medicini in prehrani. V prehrani se uporabljajo za naravne začimbe, okuse v pijačah, marmeladah itd. V parfumeriji so kot osnova za arome. V medicini za razne antiseptične kreme, mazila za kožne bolezni, tonike za lase, anti-revmatična mazila, kopeli, itd. Seveda pa poleg omenjenega najpogosteje uporabljajo v aromaterapiji in kot dodatki v kozmetičnih pripravkih za nego kože.

V kozmetiki se uporabljajo eterična olja za najrazličnejše pripravke, vedno pa so mešana z nekim nosilnim ali osnovnim oljem. Za to se uporabljajo hladno stiskana ali rafinirana rastlinska olja, kot so sončnično, mandljevo, jojobino, avokadovo, sojino ali drugo primerno olje. Kot osnovo za dodatek eteričnih olj lahko uporabite tudi kakšno kremo, mazilo ali lotion, ki še ne vsebuje eteričnih olj, tako da jih vanjo preprosto vmešate. Najbolj priporočljivo je uporabiti kakšen preparat, ki vsebuje čimmanj dodatkov. Mešanice ponavadi vsebujejo od 1 % do 3 % eteričnega olja, v redkih izjemah lahko tudi več, do 10 % . Torej, zelo pomembno je, da eteričnih olj ne nanašate na kožo, ne da bi jih pred tem razredčili z osnovnimi nosilnimi olji ali drugo primerno osnovo, ker je njihov koncentrat za kožo lahko škodljiv, saj razdraži povrhnjico. Eterična olja se lahko med seboj poljubno kombinirajo, a vseeno je dobro poznati učinke posameznega olja, ki ima točno določene učinke na tvoje telo. Mešanice olj je potrebno shranjevati na temnem in hladnem mestu, pomembno pa je tudi, da je steklenička, v kateri se olje nahaja, dobro zaprta.

 


PRIMERI UPORABE ETERIČNIH OLJ


1.) MASAŽNA OLJA:


MasažaMasažno olje si pripravimo tako da vzamemo neko osnovno naravno olje (ali mešanico le teh) ter vanj vmešamo od 1 % do 3 % enega ali več eteričnih olj. Pomembno je, da eteričnih olj nikoli ne nanašamo direktno na kožo, saj so preveč koncentrirana.

Primer priprave olja za masažo telesa: V 10 mL (2 žlički) osnovnega masažnega olja kanite 3 do 6 kapljic eteričnih olj (po občutku). Za popolno telesno masažo potrebujete od 15 do 30 mL (3 - 5 žličk) mešanice, odvisno od velikosti osebe in suhosti kože. V eno plastenko 150 mL osnovnega olja daste tako približno eno čajno žličko eteričnih olj.


2.) KOZMETIČNI PRIPRAVKI:

Nega telesa: Pripravke, kot so kreme, mazila, lotioni pripravite podobno, kot masažna olja. Če imate neko osnovo, ki še ne vsebuje eteričnih olj, lahko vanjo vmešate 3 % eteričnih olj in po občutku dodajate več. Ponavadi zadostuje od 1 % do 4 % mešanica, pazite le da ne dodaste preveč, ker lahko pride do draženja kože. To naprimer pomeni, da morate v 50 mL kremo vmešati od 10 do 20 kapljic eteričnega olja.


Pripravki za obraz: Za obraz pripravite samo 0,5 % do 1 % mešanico eteričnega olja v osnovnem rastlinskem olju ali drugi primerni osnovi. To naprimer pomeni da morate v 15 mL (3 žličke) osnovnega masažnega olja, tonika ali kreme razredčiti le 1 do 3 kapljice eteričnega olja.


3.) AROMATIČNE KOPELI:

Arimatične kopeliAromatične kopeli so lahko pravo sanjsko in sproščujoče doživetje. Svetujemo da v eno jedilno žlico kapnete približno 10 kapljic eteričnega olja in ga vlijete v toplo vodo preden začnete s kopeljo. Po potrebi lahko dodate tudi kakšno kapljico več ali manj vendar z eteričnimi olji nikakor ne pretiravajte saj deluje že v zelo majhnih odmerkih. Preveč eteričnega olja lahko povzroča srbenje in rdečico.

Za še bolj polno doživetje si lahko poleg eteričnega olja v kopel dodate nekaj mineralne kopalne soli. Sol so za kopeli uporabljali že v antiki saj so odkrili pomirjevalne in zdravilne lastnosti. Pri zelo suhi ali pri mastni koži, pomaga kombinacija slane vode tako, da funkcije kože zopet dosežejo potrebno ravnotežje. Solne kopeli delujejo tako, da telo izloča škodljive strupene in vpija koristne mineralne snovi, toda pozor, ta proces je za telo zelo naporen zaradi tega ne jemljite več kot dve kopeli na teden.


4.) INHALACIJE OZIROMA VDIHAVANJE:

Nekatera eterična olja so zelo primerna za inhalacije, še posebej znano je olje poprove mete, ki vsebuje mentol. Znano je da vdihavanje blagodejno deluje pri prehladih in vnetjih sinusov. Uporaba je sila preprosta, če imate izparilnik enostavno vanj kanete nekaj kapljic. Če izparilnika nimate, si pripravite domačo izvedbo parnega inhalatorja. V večjo posodo natočite vrelo vodo in vanj kapnite nekaj kapljic želenega eteričnega olja. Z glavo se postavite nad posodo ter se pokrijte z brisačo in začnite z vdihovanjem. Že zelo kmalu boste opazili, da vroča voda v kombinaciji z eteričnim oljem zelo blagodejno vpliva na vaša dihala. Včasih pomaga že če eterično olje lahko poduhate, kar naravnost iz stekleničke vendar je vsekakor veliko bolj učinkovit postopek zgoraj opisane inhalacije. Pazite, da z eteričnim oljem ne pretiravate, saj v preveliki koncentraciji lahko draži oči. Pomembno je, da si zapomnite, da deluje že v majhnih koncentracijah.


5.) OSVEŽITEV IN ODIŠAVLJENJE PROSTOROV:

Prijetno odišavljen prostor dokazano pozitivno in blagodejno vpliva na telo in razpoloženje. Z vonjavami eteričnih olj se lahko poljubno razvajate in si ustvarite vzdušje po svojih željah. Prostore se najpogosteje osveži in odišavi z uparjalniki, kot so aromaterapijske svečke oziroma gorilniki, nekateri pa jim pravijo tudi dišeče lučke. Dobi se jih v vsaki prodajalni s svečami ali v večjih nakupovalnih centrih. V osnovi gre za gorilnik, največkrat keramičen, ki ima posodico za vodo, v katero kaneš nekaj kapljic eteričnega olja. Pod posodico z vodo je ponavadi nameščena majhna svečka, ki posodico z vodo segreva in pospešuje hlapenje eteričnega olja v prostor. Poleg omenjenega lahko prostor odišavite tudi z drugimi pripomočki, kot so ročni razpršilnik ali vlažilec zraka.

Uparjalnik s svečko: Priporočljivo je da v do polovice z vodo napolnjeno zgornjo posodico z vodo kanite od 8 do 10 kapljic eteričnih olj.

Ročni pršilnik: V steklenički z razpršilnikom pripravite od 2 % do 3 % mešanico enega ali več eteričnih olj v vodi. Na vsakih 5 mL (1 žlička) hladne vode kanimo 3 kapljice olja, za 1 dL vode zadostuje približno 60 kapljic. V ročni pršilnik dodajte tudi alkohol. Eterična olja so dobro topna v alkoholu in tako lahko pripravimo bolj homogeno mešanico z vodo. V mešanico 1 dL vode in eteričnih olj dodajte 1 do 2 žlički alkohola (etanola). Stekleničko pred pršenjem dobro pretresite.

Vlažilec zraka: Vodi, ki je namenjena vlaženju zraka v vlažilcu, dodaj poljubno eterično olje ali mešanico olj. Priporočamo, da kanete 10 do 15 kapljic olja v vodo, oziroma po potrebi tudi več ali manj, odvisno kako intenziven vonj želite. Če naprave za vlaženje zraka nimate, si ga izdelajte sami. V majhno posodico z vodo kanite nekaj kapljic eteričnega olja in jo postavite na radiator.

Odišavljena blazina: Če imaš težave s spanjem, kani dve kapljici eteričnega olja s pomirjujočim učinkom na svojo blazino in zazibalo te bo v sladek spanec.

 


OPOZORILA PRI RAVNANJU Z ETERIČNIMI OLJI

Eteričnih olj se ne sme zaužiti, ne sme priti v stik z nežno kožo na ustnicah in v predelu okoli oči. Če kapljica olja po nesreči pride v stik z očmi, ga morate nemudoma sprati z majhno količino osnovnega olja ter nato popivnati z mehko krpo. Šele nato oko sperite z vodo ter če je potrebno poiščite zdravniško pomoč Pri uporabi eteričnih olj je potrebna previdnost, saj so izredno koncentrirana in se jih ne sme predozirati. Poleg tega je uporaba določenih eteričnih olj v določenih primerih lahko škodljiva; npr. olja, ki delujejo vzpodbujevalno ne smejo uporabljati ljudje z visokim krvnim tlakom, omejitve so tudi za nosečnice in otroke. Znano je, da so nekatera eterična olja fototoksična. Takšna olja povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo neposredno pred izpostavljanjem soncu (ali solariju), ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Eterična olja, ki lahko delujejo fototoksično, so zaradi načina pridobivanja (hladno stiskanje) vsi citrusi (predvsem bergamotka) ter poleg tega še angelika in ingver.

 

 

Specials