Zdravilne Rastline

Rak

Rak

Rak je bolezen, ki se pojavi ko se začnejo celice v telesu zaradi okvare nenadzorovano deliti. Vzrokov zakaj se to zgodi je več.

Preberi cel opis


RAK
RakRak je bolezen, ki prizadene celice. V telesu je na miljone celic, ki v svoji notranjosti vsebujejo celično jedro, ki je skladišče za naš dedni zapis. V vsakem celičnem jedru se nahaja naša celotna DNA, ki nosi zapis za vse beljakovine, ki so potrebne za življenje, navodila za podvajanje DNA in same celice, zaporedje, ki kontrolira sisteme za popravljanje napak pri podvajanju, itd. Ravno ta dva dela DNA, ki skrbita za popravljanje napak in vsebujeta navodila za podvajanje DNA ter celice, pa sta ključna dejavnika za razvoj raka. V določenih pogojih se lahko zgodi, da ta varnostni sistem zataji in posledica je lahko rak. Vendar pri raku ne gre za okvaro le enega gena, ampak za zaporedje večih napak. Vsaka celica ima v svojem DNA zapise za več t.i. proonkogenov in antionkogenov. Proonkogeni si tisti geni, ki s svojim izražanjem lahko vodijo v razvoj raka. Antionkogeni pa so tisti geni, ki s svojim izražanjem skrbijo, da do raka ne pride. Za razvoj raka je potrebno izražanje večih proonkogenov  in okvaro večih antionkogenov. Navadno se zaradi teh okvar začne celica nenadzorovano deliti. Pogosto postane tudi nesmrtna oz. živi dlje kot je navadno. To nenavadno hitro deljenje tvori tumor ali rakasto bulo, ki nastane iz nenormalnih celic. Rak poteka v 4 fazah. V 1. fazi pride do mutacije na genih, ki postanejo proonkogeni in za okvaro antionkogenov. Celice se začno nenadzorovano deliti in navadno zgubijo sposobnost celične smrti. Rak je omejen le na en organ in ni bistveno razširjen v globino. 2. faza pomeni, da je rak še vedno omejen na en predel, vendar je lokalno že razširjen, navadno tudi na okoliški limfni sistem. V 3. fazi se rak lokalno močno razširi, tudi v globino tkiva in na okoliški limfni sistem. 4. faza je faza, ko rak metastazira, kar pomeni, da se rakave celice kot metastaze splavijo v krvni obtok in limfni sistem ter se preko teh dveh sistemov prenašajo v druge dele telesa
.

Blage Vzrokov za nastanek rakavih celic je veliko in pogosto je zelo težko določiti pravi vzrok. Pogosto tudi za to, ker se razvoj rakavih celic začne več let (lahko tudi 10 in več) prej kot se sama bolezen odkrije. Kljub temu poznamo kar nekaj dejavnikov, ki lahko povzročijo razvoj raka.

RakKemični karcinogeni: izpostavljenost določenim kemičnim snovem lahko poškoduje celice na ta način, da se iz njih razvijejo rakaste celice. Mnogo takšnih snovi se nahaja tudi v cigaretnem dimu. Kajenje je najpogostejši vzrok za razvoj pljučnega raka saj vsak 10. kadilec umre zaradi pljučnega raka. Poleg pljučnega raka je kajenje pogost vzrok za raka požiralnika, ust in trebušne slinavke. ¼ vseh rakavih obolenj naj bi bila posledica kajenja, tudi pasivnega. Določene kemikalije, kot so benzen, azbest, formaldehid in drugi so lahko potencialni karcinogeni. Pomembno je, da se zaščitimo in preprečimo kronično oz. dolgoročno izpostavljenost tem kemikalijam. To predvsem velja, če smo tem snovem izpostavljeni na delovnem mestu.

Pomemben faktor za raka je tudi starost. S staranjem se začnejo v celicah kopičiti napake. Vedno več proonkogenov se pojavi in vedno manj je pravilno delujočih antionkogenov. S staranjem sistemi v celici, ki skrbijo za popravljanje napak, postanejo manj učinkoviti. Prav tako tudi imunski sistem z leti oslabi. Zaradi tega se veča verjetnost za razvoj nepravilnih celic.

RakNa razvoj raka močno vpliva tudi življenski slog. Uživanje alkohola, kajenje, povečana telesna teža in napačna prehrana so dejavniki na katere lahko sami vplivamo. Zaužiti moramo zadostne količine sadja (vsaj 5x na dan), minerale in antioksidante. Pripomore tudi zmerna telesna aktivnost. Pomembno je, da se izogibamo sevanju, tudi sončnim žarkom. Če pa smo že izpostavljeni soncu, je potrebna zaščita s kemičnimi sredstvi, oblačili in pokrivalom. Raka lahko povzročaju določeni virusi, dednost in oslabljen imunski sistem.


Specials