Zdravilne Rastline

Inhalacije in gretje za odpravljanje težav z zgornjimi dihali in sinusi

Inhalacije in gretje za odpravljanje težav z zgornjimi dihali in sinusi

Inhalacije, gretje in kopeli blagodejno delujejo na odpravljanje težav z zgornjimi dihali (nos, žrelo in grlo) in sinusi. Ključno nalogo pri terapiji ima tudi izbira pravih naravnih eteričnih olj.

Preberi cel opis


INHALACIJE IN GRETJE ZA ODPRAVLJANJE TEŽAV Z ZGORNJIMI DIHALI IN SINUSI

(Avtor: mag. T. Oblak) 

OPISI BOLEZENSKIH STANJ IN SIMPTOMOV

 

InhalacijePrehlad je vnetje zgornjih dihal (nosa, žrela in grla), ki ga povzročajo različne vrste virusov. Zaradi njihove številčnosti in raznovrstnosti ter nenehnega spreminjanja nikoli ne postanemo popolnoma odporni proti njim. Znaki prehlada so vodni nosni izcedek oz izločanje sluzi, zamašen nos, kihanje in bolečine v žrelu.

Sinusitis je vnetje sluznične membrane in obnosnih sinusov. Poznamo maksilarni in frontalni sinusitis, etmoiditis in sfenoiditis. Pri odraslih je najpogostejši maksilarni sinusitis, ki je vnetje sinusov na vsaki strani nosne votline globoko v kosteh lobanje. Pri vnetju obnosnih sinusov pride do otekline sluznične membrane in oviranega pretoka sluzi, zamašijo se odvajalni kanali sinusov, zato se začne v zaprtem prostoru nabirati sluz. Pride do še dodatnega vnetja, pritisk znotraj sinusov naraste, čemur sledi utripajoča bolečina, glavobol, izguba občutka za voh in splošno slabo počutje.

Poleg klasičnih načinov zdravljenja z zdravili ali pri hujših oblikah sinisuitisa tudi z kirurškimi posegi, lahko prehlad in milejše oblike sinisuitisa zdravimo tudi z  tradicionalnimi metodami. Najbolj učinkovita je z kombinacijo grelnih blazinic, aromaterapije (inhaliranje) in vročih kopeli. Pri tem je potrebno biti pazljiv, da oboleli čim več počiva in pije dosti tekočine. Zrak v prostorih kjer se nahaja naj bo dovolj vlažen. Nosno sluznico je potrebno vlažiti tudi s kapljicami ali pršili s fiziološko raztopino. V ljudskem zdravilstvu se priporoča uživanje medu. Ugodne učinke pripisujejo tudi vitaminu C. Pri hudem obolenju sisnusov, je potrebno obolenje zdraviti z antibiotiki, ki se jim lahko izognemo le, če z tradicionalnimi metodami zdravljenja začnemo pravočasno.

 

DOMAČA TERAPIJA

V časovnem zaporedju opravljajte naslednje terapije:

Inhalacije z eteričnimi olji in čajem

Gretje z vročimi blazinicami

Vroče kopeli s soljo in eteričnimi olji


INHALACIJE Z ETERIČNIMI OLJI IN ČAJEM:

Inhalacije blagodejno delujejo na dihalne poti in sinuse, ter pripomorejo k odstranjevanju sluzi iz nosu. Začnite tako, da vzamete večji lonec oziroma posodo, približne velikosti vaše glave ali malo večjega. V njem zavrite vodo in vanj dodajte eno pest suhih žajbljevih listov in eno manjšo pest kakšnega zeliščnega čaja. Če suhih žajbljevih listov nimate lahko namesto tega daste dve pesti zeliščnega čaja in 2 kapljici eteričnega olja žajblja. Pokrijte posodo z pokrovko in počakajte približno pet minut.

V vročo mešanico v posodi nato nakapajte:

4 kapljic eteričnega olja poprove mete

8 kapljic eteričnega olja evkalipta

4 kapljic eteričnega olja čajevca

2 kapljici eteričnega olja pritlikavega bora

Takoj po dodatku eteričnih olj glavo postavite približno 20 cm nad odprto posodo, direktno nad vročo mešanico in se pokrijte z brisačo čez glavo, tako da prekrijete celoten lonec. Inhalirajte tako, da vdihavate čez nos in izdihavate čez usta. Če imate nos preveč zamašen začnite z vdihavanjem čez usta in počasnim izdihavanjem čez nos, nato ko se nosni kanal nekoliko sčisti poskušajte z vdihavanjem čez nos. V kolikor se vam zdi, da je v začetni fazi inhalacija prevroča in preveč intenzivna glavo še nekoliko bolj dvignite nad vrelo vodo. Učinek eteričnih olj bo po 5 – 10 minutah postajal vse manj intenziven tako jih lahko po želji tudi dodatno dokapljate. Pri inhalaciji se vam bo začela intenzivno izločati sluz iz nosu in tako posledično tudi čistiti sinusni kanali zato na približno na vsaki 2 minuti izpihajte nos (prej si pripravite robčke).

 


GRETJE Z VROČIMI BLAZINICAMI:

Z vročimi blazinicami, si lahko dodobra lokalno pregrejete določene dele telesa in s tem blagodejno vplivate na določene pojave in simptome, ki spremljajo prehlad ali vnetje sinusov. V stare nogavice zašijte nekaj žita (polovico nogavice), najbolje je naprimer proso, lahko se uporabi tudi pšenico, sojo ali kake luščine, skratka nekaj trdnega (in suhega). Tako pripravljeno »blazinico« dajte v pečico na 180°C in jo pustite kakih  5 do 10 minut, da se dobro pregreje. Blazinice takoj po gretju v pečici zavijemo še v kakšno krpo, saj so lahko na začetku nekoliko prevroče.

Pri neprijetnem kašlju, prehladu ali bolečinah v pljučih si lahko blazinice polagamo na zgornji predel pljuč in jih pustimo tam delovati dokler se ne ohladijo (približno 10 minut). postopek ponovimo vsaj 3 do 5 krat zaporedoma, večkrat na dan. Po terapiji bomo čutili lažje olajšanje, temperatura bo blagodejno delovala na pljuča in zgornja dihala.

Pri vnetju sinusov blazinice polagamo na predel obraza (nosu), ličnic oz. delov, kje čutimo kljuvajočo bolečino. Temperatura bo delovala tako, da se vam bodo razširili kanali, ter omehčala sluz v zaprtih žepkih sinusov. Tako se bo posledično začelo čiščenje gnoja oz. sluzi iz zamašenih predelov. Nos si redno izpihujte. Postopek gretja je dobro ponoviti vsaj 5 krat zaporedoma, večkrat na dan. Bo terapiji se boste počutili bolje in občutili nekakšno olajšanje. Terapija odlično deluje pri milejših oblikah sinisuitsa, pri resnejših vnetjih je potrebno poiskati zdravniško pomoč.


VROČE KOPELI S SOLJO IN ETERIČNIMI OLJI:

Vroča kopelVroče kopeli delujejo blagodejno na počutje ter pripomorejo k občutku lagodja. Če opravljate vročo kopel v času vnetih dihalnih poti mora biti precej vroča tam med 36 - 38 °C. Kopel tako deluje stimulativno in še dodatno odpre dihalne poti. Preden se gre v tako kopel si je potrebno pripraviti zelo topla oblačila za po tem, ko se s kopeljo zaključi. Z vročo kopeljo si nekako stimulirate imunski sistem,  vendar se je potrebno zavedati, da je taka kopel precej izčrpajoča, tako da je morda priporočljiva le enkrat na dan.

Pripravite si jo tako da dodate v vročo vodo vmešate:

Pest morske nerafinirane soli

1 kapljico eteričnega olja poprove mete

4 kapljice eteričnega olja evkalipta

Po potrebi lahko dodaste tudi 1 kapljico eteričnega olja pritlikavega bora ali eteričnega olja čajevca

V kopel nikakor ne dodajajte preveč eteričnih olj saj preveč eteričnega olja lahko povzroča srbenje in rdečico. Pomembno je, da si v kopeli redno izpihavate nos ter, da poskušate zdržati vsaj kakšnih 25 minut in ne več kot 45 minut. Po kopeli oblečeni ter zaviti v ogrinjalo počakajte vsaj kakih 30 minut, ter popijte vroč čaj iz poprove mete.

 

 

Specials