Zdravilne Rastline

Oljčno olje (Olea europaea)

Oljčno olje (Olea europaea)

Oljčno olje je zelo razširjeno v prehrani in v kozmetičnih pripravkih. Notranje poleg mnogih drugih stvari blagodejno preprečuje bolezni srca in ožilja, zunanje pa neguje in obnavlja kožo.

Preberi cel opis


Oljčno (olivno) olje 
Lat: Olea europaea
Ang: Olive oil


Splošni opis

Oljčno ali olivno olje ima dolgo zgodovino uporabe in je še danes zelo cenjeno v prehrani in kozmetični industriji. Olive zrastejo na drevesu, ki izvira iz mediterana, danes pa ga najdemo tudi drugod po svetu. Rasti začnejo šele po približno 10 - 15 letih in nato rastejo tudi do 100 let ali več. Zgodovina pridobivanja sega daleč nazaj, približno 6000 do 5000 let p.n.š. kjer so olivno olje začele pridobivati starodavne oz. antične civilizacije, kot so naprimer Minojci, Egipčani, Izraelci, Stari Grki itd. Oljka kot drevo, je bil simbol rodnosti, slave in miru. Predstavljala je tudi simbol zmage, očiščenja in večnosti. Pridobivanje se je kasneje bliskovito razširilo po vsem sredozemlju, predvsem z širitvijo grškega in kasneje še rimskega imperija. Tudi danes so glavni proizvajalci olivnega olja Italija, Španija in Grčija, ki proizvedejo kar ¾ vsega olivnega olja na svetu. Precej ga pridelajo tudi ostale sredozemske države. Danes oljke gojijo tudi na drugih kontinentih, najbolj poznani so nasadi v Kaliforniji, Meksiku ter Avstraliji.

Zaradi velike vsebnosti klorofilu podobnih snovi in karotenoidov je olivno olje tipične zelene barve. Večina olja se pridela za prehrambeno industrijo, kar nekaj pa ga porabi tudi kozmetična industrija, za izdelavo mil, šamponov, krem, itd. Olje je za prehrano uporabno približno dve leti, življenjsko dobo pa mu zmanjšujeta kisik in sončna svetloba, ki privedeta, do oksidacije maščobnih kislin (olje postane žarko). Če želimo v olju obdržati prvotni svež okus je olje najprimerneje shranjevati v temnem in hladnem prostoru.

Postopek pridobivanja olja se začne z obiranjem, olive nato zmeljejo v pasto, ki jo nato na rahlo povišani temperaturi mešajo, temu sledi ločevanje olja in vode ter na koncu še stiskanje. Produkt je gosto olje z močnim značilnim vonjem. Olivna olja delimo glede na način tehnološkega postopka obdelave ter na okus in kemične lastnosti.

Glede na način obdelave olivna olja delimo na:

- deviško olivno olje (brez kemičnih postopkov obdelave)

- rafinirano olivno olje (kemično znižajo količino kislin in mu odvzamejo močne neželene vonje ter okuse)

- olje iz oljčnih tropin (olje pridobljeno iz ostankov pri stiskanju z uporabo topil in toplotne ekstrakcije)

Glede na okus in kemične lastnosti se olivna olja delijo po stopnjah, ki so tudi merilo za končen napis na etiketah izdelkov. Poznamo naprimer ekstra deviško, deviško in navadno deviško olje, ki se razlikujejo v kislinski stopnji in ne smejo vsebovati rafiniranega olja. Navadno olivno olje je naprimer mešanica deviškega in rafiniranega olja in je brez izrazitega okusa v primerjavi z ekstra deviškim naprimer. Rafinirano olje iz oljčnih tropin, pa se večinoma uporablja le v industriji in ni namenjeno uživnju.

Oljčno oljeEnkraten okus in vonj olivnemu olju dajejo številne sestavine: aldehidi, polifenoli. alkoholi, estri, ogljikohidrati, ketoni, furani in druge sestavine kot so hexenol, heptanol, tirosol in hidroksistirosol, ki nastane med zorenjem in staranjem le v kvalitetnih in vrhunskih oljih. Pozitivne učinke olivnega olja običajno pripisujemo nenasičenim maščobnim kislinam (predvsem mononenasičenim), ki jih je v olivnem olju od 55 do 85 % (predvsem oleinska kislina), in skupini antioksidantov, imenovanim polifenoli, ki jih je največ v ekstra deviškem olivnem olju. Olje vsebuje izredno kvalitetne aminokisline v velikih količinah, zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembni za delovanje jeter in ledvic. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B ter vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami.


Blagodejne lastnosti pri interni uporabi (prehrana):

Deviško oljčno olje je hranljivo in lahko prebavljivo. Pogosto se uporablja v solatah in je primeren pri kuhanju z nizkimi temperaturami. Flavonidni polifenoli, in drugi antioksidanti prisotni v vrhunskem ekstra deviškem olivnem olju, preprečujejo okvare celic. Lovijo proste radikale, tako da jih vežejo nase in znižujejo možnost mutacije celic. Nedavne študije kažejo, da prav to obilje antioksidantov v oljčnem olju močno zavira delovanje prostih radikalov kisika in tako prepričujejo razvoj rakastih obolenj predvsem v črevesju in dojkah. V preteklosti so odkrili, da redno uživanje olivnega olja pozitivno vpliva na razmerje med dobrim in slabim holesterolom, znižuje krvni tlak, razširja žile in posledično zdravi srčno-žilna obolenja, znižuje raven krvnega sladkorja stimulira izločanje žolča, kar zmanjšuje možnost pojava žolčnih kamnov, znižuje raven krvnega sladkorja in je koristna sestavina v diabetičnih dietah ter preprečuje tudi osteoporozo. Raziskave, so dokazale, da je mediteranska dieta, ki vsebuje olivno olje zdravilna dieta, zato številni znanstveniki priporočajo dnevno uživanje olivnega olja.

Blagodejne lastnosti pri eksterni uporabi (kozmetika):

Že stoletja, se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože, las in mišic. Olje na kožo deluje pomirjevalno, blažilno in mehčalno in jo izdatno vlaži, lasem pa daje sijaj in elastičnost. V ljudski medicini, se je precej uporabljalo tudi za nego nohtov. Učinkovit je pri opeklinah, izvinih, odrgninah, pikih insektov in srbenju kože. Kožo očisti in uničuje predvsem stafilo in streptokoke, a tudi glivice, ter ima proti vnetni vpliv. Olivno olje vsebuje vsaj štiri vrste antioksidantov, ki nevtralizirajo poškodovane proste radikale, ki med drugim povzročajo rakava obolenja zato ga priporočajo tudi v vsakodnevni negi kože. Dobre rezultate so imeli tudi pri zdravljenju luskavice (psoriaze). Običajno ga v kozmetičnih pripravkih mešamo z drugimi olji. Uporablja se za suho in vneto kožo ter za izboljšanje prekrvavitve, izvrstno je tudi za boj proti celulitisu.


Tako Plinij kot Hipokrat sta predpisovala zdravila z vsebnostjo oljčnega olja in oljčnih listov za vse od vnetja dlesni, nespečnosti in slabosti, do zapeke. Mnoga od teh starih zdravil so prešla v ljudsko zdravilstvo in so enako zanimiva kot so bila pred stoletji.

 

 


Kje kupiti KJE KUPITI KVALITETNO OLJČNO OLJE

Kazalo Društvo oljkarjev slovenska Istra (klikni)

(Najkvalitetnejše oljčno olje dobite pri domačih pridelovalcih v slovenski Istri. Seznam večine na zgornji povezavi)
Priporočamo 
IZDELKI, KI VSEBUJEJO OLJČNO OLJE (PRIPOROČAMO)

Kazalo OblakNatural - Oblakovo naravno smrekovo mazilo (klikni)

Kazalo OblakNatural - Oblakovo zeliščno negovalno masažno olje (klikni)

Kazalo Favn - Oljka gel za tuširanje (klikni)

 

  

  • Vonj: Značilen
  • Kislinsko število: 0,6 deviško in do 6,6 rafinirano
  • Viskoznost: Srednja
  • Jodovo število: 75 - 94
  • Saponifikacijsko število: 184 - 196
  • Gostota: 0,916 - 0,919
  • Refrakcijski indeks: 1,4677 - 1,4705
  • Botanično ime: Olea europaea
  • Peroksidno število: 20 deviško in 10 rafinirano
  • Barva: Zeleno rumena

Specials