Zdravilne Rastline





Kokosovo olje (Cocos nucifera)

Kokosovo olje (Cocos nucifera)

Kokosovo olje je zelo stabilno in ima dokazane blagodejne učinke na telo, zato je tudi eno najbolj uporabljenih olj v prehranski in kozmetični industriji.

Preberi cel opis


Kokosovo olje 
Lat: Cocos nucifera
Ang: Coconut oil


Splošni opis

Kokosovo oljeKokosovo olje je eno najbolj uporabljanih olj v prehranski in kozmetični industriji. Pri temperaturi do 24 °C je trdo snežno belo, nad 24 °C pa postane tekoče in prozorno. Ima značilen vonj po kokosu in je stabilno na zraku. Pozitivne učinke kokosovega olja Azijci poznajo že več tisoč let saj se ga uživa in uporablja tudi kot ajurvedsko zdravilo. Že zgodnji evropski popotniki in raziskovalci, so pisali o lepoti in zdravju prebivalcev pacifiških otočij, ki uporabljajo kokosovo olje v vsakdanjem življenju. Kokosova palma (lat. Cocos nuciferia) je poznana kot drevo življenja, saj človeku nudi tekočino, hrano, energijo in zavetišče. Palme zrastejo okoli 20 metrov v višino in rastejo predvsem na področjih ob ekvatorju. Na eni palmi je lahko od 80 pa vse do 200 kokosov. Olje pridobivajo z hladnim stiskanjem ali centrifugiranjem kopre, posušenega belega mesa iz zrelih sadežev kokosa. Kokosovo olje je sestavljeno večinoma iz nasičenih maščobnih kislin, kot so lavrinska, kaprinska, kaprilna, miristinska in palmitinska kislina. V manjšem deležu vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline kot sta linolna in oleinska kislina. Poleg omenjenega so v olju tudi druge za zdravje pomembne sestavine kot so polifenoli ter vitamini in minerali.

Ekstra deviško kokosovo olje je bilo predmet številnih raziskav. Najbolj odmevno je naredila dr. Mary Enig, kjer potrjuje, da je zahodni svet stoletja zamujal pozitivne učinke najbolj zdravega olja. Do tega ni prišlo le zaradi naše geografske lokacije, ampak tudi zaradi promocije hidrogeniranih rastlinskih olj in margarine od sredine prejšnjega stoletja dalje.

Blagodejne lastnosti pri interni uporabi (prehrana):

Kokosovo olje je odlično olje za kuhanje, peko in cvrtje saj je zelo stabilno. Pri visoki temperaturi (cvrtju) ostane nespremenjeno precej dlje kot druga olja (do 170°C). Kokosovo olje je sestavljeno iz nasičenih maščobnih kislin, vendar ne iz tistih, pred katerimi nas svarijo zdravniki, in sicer hidrogeniranimi. To so visoko rafinirane različice, ki jih pogosto najdemo v procesirani hrani (margarine). Na žalost je naravno deviško kokosovo olje nenamerno dobilo negativen prizvok zaradi kampanje, pričete pred več kot štirimi desetletji, ki jo je podkrepila raziskava, ki je maščobne kisline povezala z visokim holesterolom in boleznimi srca. Dandanašnje raziskave počasi prikazujejo pravo sliko saj ugotovitve kažejo, da ni nobene asociacije bolezni srca in ožilja z nerafiniranimi nasičenimi maščobnimi kislinami. Ugotovitve kažejo na neposreden vpliv le polinenasičenih maščobnih kislin na oblikovanje žilnih oblog, ki jih najdemo v rastlinskih oljih, ki se pogosto uporabljajo v današnjih sodobnih družbah.

Olje zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin ostane dlje časa sveže in dolgo ne postane žarko. Posledično podaljša tudi življenjsko dobo izdelkov, v katere je primešano. Kokosovo olje ima kot prehrana blagodejne učinke na srce in ožilje, pospeši metabolizem, deluje kot antioksidant ter tako posledično pripomore k izgubi odvečnih kilogramov in urejeno presnovo. Trigliceridi v olju v jetrih izgorevajo hkrati z zaužitimi ogljikovimi hidrati in tako povečajo celokupni izvor energije.

Blagodejne lastnosti pri eksterni uporabi (kozmetika):

Primerno je za nego kože, las ali pa za negovalno masažno olje. Olje se globoko vpije v kožo ter jo ohranja gladko, navlaženo in mehko. Vsebuje vitamine A, B in E, ki varujejo kožo pred nastankom prostih radikalov in jo tako obvarujejo pred prezgodnjim staranjem in gubami. Ker se olje dobro vpija in tako kožo globinsko neguje je učinkovito tudi pri lajšanju posledic prekomernega sončenja.

Nasvet: Priporočamo uporabo le ekstra deviškega kokosovega olja.

 

 


Kje kupiti KJE KUPITI KVALITETNO KOKOSOVO OLJE

Kazalo Ekstra deviško kokosovo olje - Cocos nucifera (klikni)




Priporočamo 
IZDELKI, KI VSEBUJEJO KOKOSOVO OLJE (PRIPOROČAMO)

Kazalo IO SOAPS - Naravno milo sivka (klikni)

 

  • Barva: Bela (trdno stanje) prozorna (tekoče stanje)
  • Botanično ime: Cocos nucifera
  • Gostota: 0,919 - 0,937
  • Jodovo število: 7 - 10
  • Kislinsko število: Max. 4
  • Neumiljanje (%): manj kot 0,5%
  • Peroksidno število: Max. 10
  • Refrakcijski indeks: 1,4705 - 1,4717
  • Saponifikacijsko število: 0,242 - 0,263
  • Topnost: V alkoholu in oljih, netopen v vodi
  • Viskoznost: Srednja
  • Vonj: Vonj po kokosu

Specials