Zdravilne Rastline





Šipkovo olje (Rosa rubiginosa)

Šipkovo olje (Rosa rubiginosa)

Olje šipkovih semen koži daje mehak žameten občutek, odpravlja brazgotine, zdravi rane, opekline in ekceme ter gladi gube.

Preberi cel opis


Olje šipkovih semen 
Lat: Rosa rubiginosa, Rosa mosqueta
Ang: Rosehip oil


Šipkovo olje ali bolj natančno olje šipkovih plodov je izredno priljubljeno v kozmetičnih pripravkih za nego problematične, poškodovane in aknaste kože. Po uporabi kožo zmehča, je ne draži in ji daje prav poseben mehek občutek. Znano je tudi da odpravlja brazgotine, zdravi rane, opekline in ekceme ter odpravlja prekomerno pigmentacijo. V Čilu od koder izvozijo po svetu večino šipkovega olja, ga samega ali v kombinaciji z ostalimi olji uporabljajo predvsem za regeneracijo kože in kot sredstvo proti staranju kože, saj vidno zgladi gube na obrazu.

Hladno stiskano šipkovo olje vsebuje znatne količine retinola (vitamin A). Prav zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, vitamina A in deloma vitamina C naj bi bilo to olje tako učinkovito. Ob zaužitju olje deluje kot rahel diuretik in preprečuje krvavitve.

Šipek je grmovje, ki zraste v višino približno 2,5 m. Cvetovi so rožno beli, plodovi pa rdeči in vsebujejo do 20x več vitamina C kot pomaranča. Olje šipkovih semen najdemo pod različnimi imeni. Poleg imena Rosa rubiginosa se uporablja, predvsem v južni ameriki tudi ime Rosa mosqueta (olje semen plodov muškatne vrtnice), zaledimo pa tudi ime Rosa canina.

 

 

 

Vsebnost maščobnih kislin

 

Oznaka

Ime

Vsebnost

 

Nasičene maščobne kisline

C16:0

palmitinska kislina

14

C18:0

stearinska kislina

1,9

C20:0

arašidova kislina

0,7

 

Enkrat nenasičene maščobne kisline

C18:1

oleinska kislina

15

 

Večkrat nenasičene maščobne kisline

C18:2

linolna kislina

45

C18:3

linolenska kislina

33

 

  

  • Barva: Svetlo rdečkasto-rumena
  • Botanično ime: Rosa rubiginosa ali Rosa mosqueta
  • Gostota: 0,927
  • Jodovo število: 150 - 194
  • Neumiljanje (%): 0.75 %
  • Saponifikacijsko število: 188
  • Topnost: V alkoholu in oljih, netopen v vodi
  • Vonj: Rahel značilen vonj

Specials