Zdravilne Rastline





Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii)

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii)

Karitejevo maslo je sestavni del podeželske kulture prebivalcev Afrike in je odlično za nego obraza, telesa in las. Predvsem delije izrazito vlažilno, kožo zmehča in jo naredi bolj prožno. 

Preberi cel opis


Karitejevo maslo  
Lat: Butyrospermum parkii
Ang: Shea butter


Splošni opis:

Karite oreščkiKaritejevo maslo pridobivajo iz oreščkov, mogočnega afriškega drevesa karite, ki je sestavni del podeželske kulture prebivalcev Afrike. Tam karite pomeni življenje saj plodove tega drevesa, afriški domorodci v obliki masla že stoletja uporabljajo kot hrano, zdravilo, zaščito pred škodljivimi vremenskimi vplivi ter za splošno nego kože. Drevo zraste v višino do 20 m z močno razvejanim vejevjem in gostimi listi. Poznano tudi pod drugimi imeni, med katerimi je tudi sé, ki izhaja iz Malija po jeziku Bamana. Od tu izvira tudi zelo razširjeno angleško ime "shea butter". Plodovi nekoliko spominjajo na avokado a so manjši. Sredica oreščka vsebuje maslo, ki ga pridobijo po izredno težkem tradicionalnem postopku. Orešček naprej strejo, nato ga zmeljejo, temu sledi rahlo praženje na odprtem ognju, nato pa popražene sredice dajo v vročo vodo kjer ob intenzivnem mešanju izločijo olje. Ko se olje strdi v maslo ga takoj zapakirajo. Tako pridelano maslo je rumene do belo slonokoščene barve. Drevesa Karite rastejo v suhih savanah podsaharske Afrike. Vsako odraslo drevo rodi do 20 kg oreščkov. Karitejevo maslo najdemo tudi v nekaterih zgodovinskih zapisih. Uporabljala naj bi ga tudi Kleopatra, ki ga je dobila preko trgovskih poti po katerih so potovale karavane.



Predelava Karitejevega masla

Predelava Karitejevega masla
Pridelava karitejevega (shea) masla v Afriki



Vsestranska uporaba karitejevga masla:

V tradicionalni uporabi predvsem v Afriki, karitejevo maslo uporabljajo, kot olje za kuhanje, zaščitni vosek, za nego kože in las, za izdelavo sveč ter za pripravo zdravilnih mazil. V določenih predelih ga uporabljajo tudi za kakšne bolj specifične namene. Naprimer v Gani, kjer ga poznajo pod imenom nkuto ali nku, ga redno uporabljajo kot losjon za zaščito pred soncem, saj naj bi imel naravni faktor do SPF 6. V Nigeriji pa je znano zdravilo za odpravljanje sinisuitisa in zamašenega nosa, saj naj bi zaradi vlažilnih lastnosti sprostil napetost kože na obrazu in tako omogočil lažje dihanje.
Karite masloV industrijski uporabi izven Afrike se karitejevo maslo uporablja predvsem v kozmetiki za pripravo vlažilnih oz. regenerativnih krem, losjonov, gelov in pripravkov za nego las. Zelo popularno je tudi za izdelavo mil saj ima odlično lastnost, da po procesu omiljenja v milu pusti del olja neumiljenega. V novejšem času karitejevo maslo dodajajo kot dodatek tudi nekaterim čokoladam, ker ne pušča madežev pri nihanju temperature.

V medicinski uporabi karitejevo maslo uporabljajo kot bazo za zdravilna mazila, saj že sam po sebi deluje proti-vnetno, vlažilno in je izredno dobro mazljiv. Pripisujejo mu da deluje blagodejno pri odpravljanju težav z brazgotinami, opeklinami, izpuščaji, pomiri razdraženo kožo in odpravlja luskavico (psoriaza). Nekatere študije so pokazale da karitejevo maslo lajša tudi poškodbe kože prizadete zaradi UV svetlobe (sončenje).

Blagodejne lastnosti pri eksterni uporabi (kozmetika):

Karitejevo maslo je idealno za nego suhe in zrele kože saj vsebuje visoke vsebnosti nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin s trigliceridi, vitamine A, E in F ter manjši delež alantoina. Kožo izdatno vlaži in ji vrača prožnost ter elastičnost, poleg tega pomaga tudi pri kapilarni cirkulaciji. Izjemno vlažilno deluje zato, ker nase veže vlago iz zraka. Koža je že po nekaj dneh uporabe nežnejša in pomlajena. Učinkuje blago antibakterijsko in je zelo uspešno pri regeneriranju kožnih celic. Blaži tudi manjša vnetja kože ter pomaga pa celo pri zdravljenju brazgotin. V kožo se vpija hitro in ne pušča mastnih madežev.

Opozorilo: Karitejevo maslo navadno ne povzroča alergičnih reakcij, vendar lahko pride do težav pri ljudeh, ki so alergični na lateks. Lahko je vir lateksu podobne snovi imenovane "gutaperča".

 


Kje kupiti KJE KUPITI KVALITETNO KARITEJEVO MASLO

Kazalo Karitejevo (shea) maslo - Butyrospermum parkii (klikni)




Priporočamo 
IZDELKI, KI VSEBUJEJO KARITEJEVO MASLO (PRIPOROČAMO)

Kazalo Aloja & Karite - Vlažilni večnamenski kremni gel za nego telesa in obraza (klikni)

Kazalo
 Mandelj & Avokado - Hranilni kremni gel za nego in regeneracijo (klikni)

Kazalo OKAMA - Oblakovo naravno ognjičevo-kamilično mazilo (klikni)

Kazalo 
SMREKOSAN - Oblakovo naravno smrekovo mazilo (klikni)

 

 

  • Vonj: Značilen rahel
  • Topnost: V alkoholu in oljih, netopen v vodi
  • Saponifikacijsko število: 178 - 190
  • Kislinsko število: 2
  • Jodovo število: 53 - 73
  • Gostota: 0,885 - 0,925
  • Botanično ime: Butyrospermum parkii
  • Barva: Svetlo rumena ali bela

Specials