Zdravilne Rastline





Kakavovo maslo (Theobroma cacao)

Kakavovo maslo (Theobroma cacao)

Kakavovo maslo se veliko uporablja v prehranski industriji, kozmetiki in farmaciji. V Afriki ga ženske uporabljajo za nego in zaščito kože, saj jo izdatno navlaži, regenerira in nahrani. Poleg tega pa tudi prijetno diši..

Preberi cel opis


Kakavovo maslo 
Lat: Theobroma cacao
Ang: Cocoa butter


Splošni opis

KakavovecKakavovo maslo je zelo široko uporabljana aromatična maščobna zmes, ki se pridobiva iz plodov kakavovca. To je zimzeleno drevo, ki raste pretežno v tropskih krajih in obrodi melonam podobne plodove. V vsakem se nahaja od 20 do 60 kakavovih zrn, tipičnega grenkega okusa. V zrnih kakavovca se nahaja okoli 50 % lipidov, ki jih ločijo od preostale mase s postopkom hidravličnega stiskanja ali s t.i. "Broma procesom". Pri slednjem je izkoristek boljši saj spretno izkoristijo čudovito lastnost kakavovega masla, da se pri približno 36 °C iz trdega masla spremeni v zelo tekoče olje. Kakavova zrna najprej predhodno obdelajo ter nato celoto segrejejo do temperature, ko celotno maslo odteče iz zmesi in ostane le kakav. Sam kakav je prav tako zelo pomembna surovina, saj je ena glavnih sestavin čokolade. Tudi nerafinirano kakavovo maslo ima tipičen svež in rahlo čokoladast vonj. Maslo sestoji predvsem iz palmitinske, stearinske in oleinske kisline, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov, vitamin E in ostalih hranilnih snovi.

Vsestranska uporaba kakavovega masla:

Kakavovo maslo se uporablja v prehrambeni industriji pri proizvodnji čokoladnih in mlečnih izdelkov. V kozmetiki pa se uporablja pri proizvodnji ličil za ustnice, krem, kopeli, mil in losjonov. V farmacevtskih pripravkih se kakavovo maslo največ uporablja kot supozitorijsko podlago pri pripravi svečk. Maslo se na telesni temperaturi stopi in tako omogoči dodani aktivni učinkovini, da začne delovati na želenem mestu.

Blagodejne lastnosti pri eksterni uporabi (kozmetika):

Kakavovo maslo se pogosto uporablja v izdelkih za osebno nego, saj izdatno vlaži in neguje kožo. Ker krepi obrambno sposobnost kože in spodbuja njeno obnovo se ga pogosto uporablja za odpravljanje brazgotin in strij. V novejšem času je maslo postalo še posebej priljubljeno v aromaterapiji in kot masažna podlaga. Na telesni temperaturi je tekoče, kožo mehča in naolji ter poleg pa tudi prijetno diši.

 

 


Kje kupiti KJE KUPITI KVALITETNO KAKAVOVO MASLO

Kazalo Nerafinirano kakavovo maslo - Theobroma cacao (klikni)


 

  • Vonj: Vonj po čokoladi
  • Viskoznost: Trd do 36 °C
  • Topnost: V alkoholu in oljih, netopen v vodi
  • Tališče: 36 °C
  • Saponifikacijsko število: 192,88 - 196,29
  • Refrakcijski indeks: 1,4455 - 1,4457
  • Kislinsko število: 1,7
  • Jodovo število: 35
  • Gostota: 0,973
  • Botanično ime: Theobroma cacao
  • Barva: Rumenkasta

Specials