Zdravilne Rastline

Čebelji vosek (Cera alba)

Čebelji vosek (Cera alba)

Čebelji vosek izdelujejo medonosne čebele delavke in se pogosto uporablja v kozmetiki ter farmaciji. Koži daje  mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji. Pogosto se uporablja se kot sestavina za različna mazila, kreme, mila, ličila, obliže in druge pripravke.

Preberi cel opis


Čebelji vosek
Lat: Cera alba 
Ang: Beeswax


Čebelji vosek izdelujejo medonosne čebele (čebele delavke) v voskovnih žlezah. Čebele iz voska gradijo satje, ki je sestavni del čebeljega panja. V njem čebele gojijo zalego, hkrati pa je satje tudi posoda za skladiščenje medičine, medu in cvetnega prahu. Vosek nastane, ko se med presnavlja v maščobnih celicah, povezanih z voskovnimi žlezami. Da bi čebele proizvajale vosek se morajo prve dni svojega življenja hraniti s pelodom, da dobijo protein, ki omogoča razvoj maščobnih celic. Čebelji vosek čebele delavke izdelujejo s pomočjo parnih voskovnih žleze, ki ležjo na sprednji strani trebušnih okrovov četrtega do sedmega člena čebeljega zadka. Pod površino trebušnega okrova, ki ji pravimo voščeno ogledalo, so skrite celice voskovnih žlez. Te celice izločajo tekoči vosek, ki pronica skozi pore voščenega ogledalca in se na površini strdi v školjkaste luske, debele 0,5 mm. Čebele voščene luske z dlačicami na nogah prenesejo do čeljusti, kjer jih zgnetejo v želeno obliko. Iz voska nato gradijo satje. V enem gramu voska je lahko do 1250 voščenih lusk. Da čebela izdela 1 kg voska, mora zaužiti 8,4 kg medu.

Vosek je običajno rumene do rumeno-rjave barve, še neuporabljen pa je skoraj bel. Barva voska je odvisna tudi od količine barvil, ki vanj pridejo iz cvetnega prahu. Pri 32-35°C je plastičen in upogljiv ter se z lahkoto gnete, pri malo nižji temperaturi 25-30°C pa je zelo močan, tako da poln sat lahko drži več kilogramov medu. Vosek v vodi ni topen. Nekaj njegovih sestavin lahko raztopimo v alkoholu, dobro pa je topen v številnih drugih organskih topilih, kot sta naprimer eter in bencin. Poznanih je že več kot 300 posameznih komponent voska. Glavna sestavina so estri nasičenih maščobnih kislin z enovalentnimi alifatskimi alkoholi, ki predstavljajo kar 70% vseh spojin. Poleg njih v vosku najdemo tudi proste maščobne kisline, alifatske ogljikovodike, barvila in aromatične snovi, nekaj mineralnih snovi in precej vitamina A. Ravno zaradi tako velikega števila naravnih spojin mu tudi pripisujejo veliko zdravilnih učinkov. Naprimer vitamin A je ena od ključnih komponent za pravilen razvoj človeških celic.

Vosek je v rabi še iz starih časov. Uporabljali so ga za balzamiranje trupel in za izdelavo anatomskih preparatov. Že stari Grki so mu pripisovali številne zdravilne lastnosti. Zelo popularni so bili voščeni obkladki in povoji. V novem veku mu je poseben pomen dala Cerkev; voščene sveče naj bi med drugim simbolizirale božjo prisotnost pri bogoslužnih obredih. Vosek se je uporabljal tudi pri pečatenju. Na Slovenskem so vosek izdelovali že v 13. stoletju; zapisan je bil med urbanimi dajatvami. V kmečkem okolju se je razvila posebna slikarska tehnika izdelave pisanic s pomočjo voščenega pisala.

Čebelji vosek je pomemben za kozmetiko in farmacijo. Uporablja se kot sestavina krem, mazil, losjonov, mil, depilacijskih krem, ličil, utrjevalcev za lase. Čebelji vosek daje koži mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji (deluje protivnetno). Veliko se uporablja se v pripravkih za celjenje ran, opeklin in ostalih kožnih poškodb. Eterični izvleček iz voska je dragocena snov v industriji parfumov; po svoji kvaliteti ne zaostaja za rožnim in jasminovim oljem. Za pridobitev 1 kg dišave je potrebna 1 tona voska, ki pa je po ekstrakciji še uporaben za izdelavo satnic. Čebelji vosek se z medom uporablja tudi v domačih pripravkih za žvečenje saj blagodejno vpliva pri vnetjih ustne votline, dlesni ali obolelega požiralnika in želodca
.


  • Tališče: 62 - 65 °C
  • Gostota: 0,970

Specials