Zdravilne Rastline

Alantoin

Alantion je ena od sestavin navadnega gabeza in dokazano blagodejno deluje pri negi in regeneraciji poškodb in kože.

Preberi cel opis


Alantoin
Kemijsko ime: (2,5-Dioxo-4-imidazolidinyl) urea 
Ang: Allantoin


Alantoin je ena od glavnih učinkovin v ekstraktu navadnega gabeza. Znanstveno dokazano blagodejno deluje pri negi in regeneraciji kože. Prvi najdeni zapisi o uporabi alantoina segajo v 16 stoletje. Korenine navadnega gabeza (Symphytum officinalis) so uporabljali za zdravljenje ran in kožnih razjed. Samo spojino je kemijsko določil Macalister šele leta 1912 .

Isti zdravnik je s sodelavci kasneje na realnih primerih dokazal, da alantoin pospešuje zdravljenje celic. Po nesreči z eksplozijo, ki se je zgodila v neki tovarni je opekline in druge poškodbe nekaterih delavcev zdravili z alantionom. Izkazalo se je, da alantoin pospešuje rast oz. deljenje celic in tako so se rane hitreje celile, pospešeno se je obnavljala tudi povrhnjica in pri vseh bolnikih, ki so jih zdravili z alantionom je bila koža po regeneraciji bolj gladka z precej manj vidnimi brazgotinami.

Vse od leta 1930, uporaba alantoina v kremah in drugih pripravkih narašča, pravtako obstaja že okoli 10,000 različnih patentov, ki omenjajo alantoin. FDA je alantoin označil kot popolnoma varno, ne strupeno in učinkovito kozmetično sestavino.


Alantion – Izboljšuje vlažnost in mehkobo kože:
Koža je še posebej občutljiva na vsakodnevni stres, ki se odraža v suhi in neprožni koži. To je posledica keratolitske aktivnosti v koži. Alantoin odstrani korneocite z odpravo medcelularnih povezav ali desmosomov (proteinski mostovi), ki ohranjajo povezanost korneocitov enega z drugim. Izboljša se naravna zaščitna plast kože in zadrževanje vode v njej. Rezultat je mehka, gladka in prožna koža.

Alantion – Preprečuje draženje kože:
Alantoin dokazano preprečuje draženje kože, zato se ga dostikrat dodaja v izdelke, ki se po negi sperejo iz kože, kot so razni geli, antiperspiranti, pene za britje in šamponi. Ti izdelki vsebujejo surfaktante, ki dražijo kožo. Alantoin zaradi svojih lastnosti zmanjša to draženje in preprečuje neprijeten stiskajoč občutek.

Alantion – Pospešuje naravno regeneracijo kože:
Alantoin pripomore, k zaščiti kože zaradi naravnega (mraz) ali mehanskega stresa (britje) in pomaga koži vzdrževati integriteto. Dokazano pospešuje celjenje in regeneracijo tkiva in tako blagodejno deluje pri različnih poškodbah kot so rane, razjede, zmečkanine, zlomi, podplutbe, opekline in podobno
.


  • Molekulska masa: 158.12 g/mol
  • Kemijsko ime: (2,5-Dioxo-4-imidazolidinyl) urea
  • Kemijska formula: C4 H6 N4 O3

Specials