Zdravilne Rastline

Resveratrol

Resveratrol je naravni antioksidant iz družine polifenolov. Naravno je prisoten v grozdnih peškah, kožicah grozdnih jagod in nekaterih drugih rastlinah. Izredno je popularen kot prehransko dopolnilo, saj naj bi poleg drugih pozitivnih lastnosti tudi zaviral staranje, saj direktno učinkuje na faktorje staranja v celici.

Preberi cel opis


Resveratrol
Kemijsko ime: (E)-5-(4-hydroxystyryl)benzene-1,3-diol 
Ang: Resveratrol


Resveratrol je naravni antioksidant, polifenolni fitoaleksin, ki ga nekatere rastline proizvajajo za zaščito pred patogenimi bakterijami in glivami. Nahaja se v dveh oblikah, cis in trans. Trans oblika je zaželjena-aktivna oblika, vendar je tudi manj stabilna, saj prehaja v cis obliko. Ta proces imenovan izomerizacija poteka predvsem ob izpostavitvi svetlobi. Zato je pomembno, da resveratrol ni izpostavljen svetlobi, zraku in toploti.

Danes resveratrol proizvajajo predvsem s kemično sintezo in se ga uporablja kot prehranska dopolnila, vedno bolj popularen pa je tudi v kozmetiki. Ker je majhna, v maščobi topna molekula, lahko enostavno prehaja celično membrano. Njegovi učinki so zelo zaželjeni saj zavira staranje, deluje proti vnentno, preprečuje nastanek rakavih celic, znižuje krvni tlak in blagodejno deluje na kardivaskularni sistem. Resveratrol se nahaja tudi grozdnih peškah in kožicah. V rdečem vinu ga je 10x več kot v belem. Vendar ga je kljub temu v rdečem vinu premalo, da bi imel željen učinek na zdravje.

Delovanje resveratrola proti staranju ni še povsem razloženo. Najverjetneje pa gre za sistem aktivacije SIRT-1 gena in PGC-1(alfa). Ta aktivacija omogoča povečanje aktivnosti mitohondrijev (celičnih elektrarn) in celo ponovno aktivacijo že okvarjenih. Z manjšanjem števila aktivnih mitohondrijev, se stara tudi sama celica, ki na koncu tudi odmre. Poleg tega prisotnost resveratrola v celici močno zmanjšuje prisotnost nevarnih prostih radikalov (supoeroksidi, vvodikov peroksid), ki so lahko vzrok za poškodbe celice in lahko vodijo tudi do razvoja raka. Ravno aktivacija SIRT-1 gena pa je pomembna tudi za zaščito kožnih celic pred staranjem, ki ga povzročajo škodljivi UV žarki iz okolja. Ravno zaradi tega je uporaba kozmetičnih preparatov z resveratrolom izredno smiselna. Resveratrol namreč enostavno prehaja celično membrano kožnih celic. Pri oralnem vnosu se sicer absorbira 70% zaužitega resveratrola, vendar se večina v jetrih pretvori v razgradna produkta glukoronat in sulfonat, ki pa nimata nobenega učinka. Dnevne doze, ki se priporočajo za uživanje so do 500mg. Kozmetični preparati navadno vsebujejo do 1% resveratrola in jih je potrebno nanašati na čisto kožo večkrat dnevno. Takšni preparati ščitijo kožo pred oksidanti, ki so prisotni v okolju (smog, cigaretni dim, umazanija, …) in delujejo tudi na aktivnost mitohondrijev v celici. V preparatih so zaželjeni tudi drugi antioksidanti, kvalitetna olja in penetratorji, ki omogočajo boljšo absorbiranje učinkovin v kožne celice.

  • Molekulska masa: 228 g/mol
  • Kemijsko ime: (E)-5-(p-Hydroxystyryl)resorcinol (E)-5-(4-hydroxystyryl)benzene-1,3-diol
  • Kemijska formula: C14 H12 O3

Specials