Zdravilne Rastline





Koencim Q10 (Ubikinon)

Koencim Q10 je pomembna spojina, ki v telesu sodeluje pri tvorbi energije v celicah. Deluje tudi kot antioksidant in tako ščiti telo pred prostimi radikali.

Preberi cel opis


Koencim Q10 (Ubikinon)




Q10Koencim Q10, imenovan tudi ubikinon je vitaminu podobna spojina, ki ima pomembno vlogo skupaj z encimi pretvarjati sladkorje in maščobe v energijo. Kemijsko je 1,4-benzokinon. Q je oznaka za kemijsko skupino kinonov, 10 pa označuje število izoprenskih podenot. Q10 je maščobotopna spojina, ki jo najdemo v večini evkariontskih celic. Ker je pomemben člen dihalne verige, ga je največ v mitohondrijih, kjer sodeluje pri aerobnem celičnem dihanju in tvorbi energije v obliki molekul ATP. 95% vse energije v našem telesu nastane po tej poti, zato se največ koencima nahaja ravno v organih, ki imajo največjo potrebo po energiji, to sta srce in jetra. Človeško telo lahko v jetrih proizvede omejeno količino CoQ10, preostanek pridobimo z hrano (ribe, oreščki,...).

Ker ima sposobnost prenašanja elektronov, CoQ10 deluje kot antioksidant. Ravno zaradi njegovih dobrih antioksidativnih sposobnosti se ga uporablja tudi kot dodatek k hrani ali kot samostojno prehransko dopolnilo, saj varuje celične membrane pred oksidacijskimi poškodbami. Priporoča se ga ljudem, ki imajo razne okvare mitohondrijev in sami ne morejo zadostno proizvajat lastnega CoQ10. Priporoča se ga tudi ljudem, ki imajo koronarne in srčne težave, čeprav so rezultati raziskav kako vpliva na srce in žile nasprotujoči. Prav tako je dokazano njegovo delovanje proti napadom migrene. Blagodejno pa vpliva tudi na krvni tlak. V obširni raziskavi, ki so jo opravili na več 100 pacientih s povišanim krvnim tlakom, so pokazali, da je dodatek CoQ10 učinkovito zmanjšal krvni tlak brez stranskih učinkov, in sicer za 10 – 20 mmHg.


CoQ10 se čedalje bolj uporablja tudi v najrazličnejših pripravkih v kozmetični industriji. Prav zaradi antioksidativnih lastnosti, ki delujejo tako, da nevtralizirajo nevarne proste radikale se ga največrat uporablja v »anti-ageing« (proti staranju) in »anti-wrinkle« (proti gubam) pripravkih. Vsebnost CoQ10 se z leti v telesu zmanjšuje, pri večini ljudi starih čez 30 let je stopnja CoQ10 pod optimalno. Koža tako posledično proizvede manj kolagena, elastina in drugih pomembnih kožnih molekul. Prav tako je koža, ki ji primanjkuje CoQ10 bolj izpostavljena poškodbam prostih radikalov. CoQ10 lahko pospeši regeneracijo kože in jo še dodatno zaščiti saj je majhna molekula, ki je zmožna penetracije v kožo, tudi s topičnim nanosom. Čeprav je lahko CoQ10 učinkovit še vedno ostaja vprašanje, če današnji kozmetični pripravki vsebujejo dovolj veliko koncentracijo CoQ10 za želen učinek. Pravtako je pomembno dejstvo, da se kot vitamin C, tudi CoQ10 lahko deaktivira na zraku ob prisotnosti kisika in tako postane neuporaben.

  • Molekulska masa: 863.34 g/mol
  • Kemijsko ime: [(2E,6E,10E,14E,18E,22E,26E,30E,34E)-3,7,11,15,19,23,27,31,35,39-decamethyltetraconta-2,6,10,14,18,22,26,30,34,38-decaenyl]-5, 6-dimethoxy-3-methylcyclohexa-2,5-diene-1,4-dione
  • Kemijska formula: C59H90O4

Specials