Zdravilne Rastline

Idebenon

Idebenon je sintetični analog koencima Q10, vendar je manjši in zato še lažje penetrira kožo. Poleg tega ima še eno pomembno lastnost, in sicer ob zmanjšani količini kisika v okolici ne postane prosti radikal, kot se to zgodi s koencimom Q10.

Preberi cel opis


IdebenonIdebenonIdebenon je organska molekula iz skupine kinonov in je sintetični analog koencima Q10 (Co-Q10). Idebenon ima podobne lastnosti kot Co-Q10 in je prav tako antioksidant. Co-Q10 je zelo pomemben antioksidant, ki obdaja vse membrane (lipidne) v našem telesu, prav tako pa tudi vse membrane celičnih organelov (mitohondriji, mikrosomi) tj. malih delov celice, ki so ključni za delovanje vsake celice. Co-Q10 je ključen del v dihalni verigi, ki poteka v mitohondrijih. Mitohondriji so proizvajalci energije za celice. Energija nastaja s prenešanjem elektronov v dihalni verigi v višje energetsko stanje. Ob tem ves čas potekajo oksidacije in redukcije in Co-Q10 skrbi, da je rekcija obrnjena v smer redukcije, ki vodi v višje energetsko stanje. Večina kisika, ki ga dihamo se namreč porabi prav v opisani dihalni verigi. Brez Co-Q10 ali njegovega analoga Idebenona dihanje celic ni mogoče in vodi v celično smrt in posledično lahko tudi v smrt celotnega organizma. Prednost Idebenona napram Co-Q10 je, da ne more postati pro-oksidant (pospešuje oksidacijo, namesto redukcije). Co-Q10 lahko namreč v določenih pogojih, ko je nivo kisika zelo nizek, postane prav to. Do lokalnega zmanjšanja kisika v tkivu lahko pride ob močnem stresu, travmi, kapi in podobno. Ker je kisik v lipidnih membranah 8x bolj topen kot v celični notranjosti (ki je na vodni osnovi), je v primeru motenega transporta kisika, le tega še vedno dovolj v membranah, da oksidirajo Co-Q10 v vodikov peroskid, hidroksilni in superoksidni ion. Te molekule pa so prosti radikali, ki hitro poškodujejo celične organele in zaustavijo nastanek energije, ker blokirajo dihalno verigo v mitohondrijih. Za razliko od Co-Q10 idebenon kljub zmanjšanju zkisika v okolici ne postane prooksidant, ampak še vedno omogoča nastajanje energije v dihalni verigi. Na kratko to pomeni, da ima Idebenon enake pozitivne lastnosti kot Q10, vendar nima njegovih negativnih lastnosti, ki se izkažejo, ko je v tkivu malo kisika.

Lastnosti Idebenona lahko razdelimo v pet skupin: zavira staranje, povečuje telesno energijo, povečuje kognitivne sposobnosti posameznika, ščiti organe in zavira aminokislinsko nevrotoksičnost.

http://www.idebenone.net/benefits.html


V kozmetičnih preparatih Idebenon vidno zmanjšuje gube in ima učinkuje proti staranju kože. Znanstveniki so dokazali, da kožo dobro varuje pred poškodbami prostih radikalov iz okolice, zmanjšuje suhost in povečuje gladkost kože. Poleg vseh teh lastnosti ima Idebenon večjo zmožnost penetracije kože kot kateri koli drug poznan antioksidant. Izboljšana penetracija je predvsem posledica njegove manjše molekulske mase, ki pa hkrati tudi povečuje njegovo obstojnost. Uporaba 1% idebenona je po 6 tednih uporabe za 26% zmanjšala suhost kože, za 37% povečala hidratacijo kože, za 29% zmanjšala globino gub in gubic ter za 33% na splošno izboljšala stanje foto-poškodovane kože.


Specials