Zdravilne Rastline

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je v suhi obliki bela praškasta snov, ki ima veliko zmožnost vezave vode in tako tvori gele, ki vežejo 1000x količino vode glede na lastno maso. Pogosto se jo uporablja v kozmetičnih pripravkih kot sredstvo za hidratacijo izsušene in utrujene kože.

Preberi cel opis


HIALURONSKA KISLINAAnti ageingHialuronska kislina (HK) je kompleksni sladkor, anionski glukozaminglikan, ki  ne vsebuje žvepla in ima izredne sposobnost zadrževanje vode v tkivih. Nahaja se predvsem v vezivnem, epitelnem (koža) in živčnem tkivu. Veliko se je nahaja tudi v zunaj celični tekočini in ima pomembno funkcijo pri proliferaciji in migraciji celic. Sodeluje pri prinašanju hranilnih snovi celicam in hkrati odnašanje odpadnih produktov metabolizma. 70 kg težak človek ima v svojem telesu približno 15 g HK. Hialuronska kislina sodeluje pri nastaneku kolagena in elastina, ki koži daje mladosten izgled, sijaj in elastičnost. Po kemijski strukturi je polimer disaharidov in sicer D-hialuronske kisline in D-N-acetilglukozamina, ki sta med seboj povezana z b-1,4 in b-1,3 glukozidno vezjo. S temi vezmi je med seboj povezanih do 25 000 disaharidnih enot.

Hialuronska kislina je pogosta sestavina kozmetičnih preparatov, ker tvori stabilne vodne gele in je sposobna držati 1000x maso vode glede na lastno težo. Aplikacija je možna s podkožnjim injeciranjem ali s topičnim nanosom. Podkožno injeciranje gladi gube tako, da koži dodaja volumen, ki se s staranjem manjša. Efekt je samo začasen in ponavadi izveni po 6 mesecih. Injeciranje HK se uporablja tudi pri odpravljanju brazgotin na koži. Topičen nanos spodbuja rast keratinocit in lokalno povečuje prisotnost retinojske kisline, ki direktno vpliva na hidratacijo kože. S starostjo vsebnost HK v koži upada, kar poslednično pomeni manj prožno kožo in nastanek gub. Pripravki, ki vsebujejo HK tako dodatno navlažijo kožo in predvsem pomagajo pri obnavljanju kožnih celic tako, da spodbujajo sintezo kolagena ter elstina. Prisotnost HK v ekstracelularnem matriksu bazalnih keratinocit, je ključna za strukturno trdnost kožnega kolagenskega matriksa.


HK se uporablja tudi v medicinske namene. Že v 70. letih prejšnjega stoletja so jo uporabljali pri nekaterih očesnih operacijah in sicer pri odstopanju mrežnice. HK uporabljajo tudi pri zdravljenju osteoartritisa kolena.

Pri tem posegu v koleno vbrizgajo HK, ki tako povečuje viskoznost sklepne tekočine. Proti osteoartritisu se lahko HK aplicira tudi oralno. HK je učinkovita tudi za nego suhe kože in atopičnemu dermatitisu
.

Specials